OVER

Welkom bij Een Koud Kunstje! Mijn naam is Teuntje van de Wouw (1988) en op dit blog schrijf ik over kunst (wacht nog even met wegklikken, want er is meer…). De artikelen zullen namelijk NIET uitwijden over de universele gedachten van Mondriaan of de Bijbelse iconografie van de Sixtijnse Kapel. Over dit soort onderwerpen zijn al hele dikke boeken geschreven door geleerden die vele malen deskundiger zijn dan ik. Nee, Een Koud Kunstje gaat over de bijzondere, wonderlijke en soms wat onsmakelijke verhalen achter de kunst en geschiedenis. Van pelgrimsspeldjes in de vorm van wandelende geslachtsdelen tot het knabbelen aan middeleeuwse relieken.

Het idee achter Een Koud Kunstje

Als studente kunstgeschiedenis hoor ik vaak feitjes waarmee ik in de serieuze kunstwereld weinig tot niets kan beginnen. Deze op het eerste oog grappige, maar nietszeggende brokjes informatie, hebben echter regelmatig tot lange discussies geleid met mijn medestudenten. Een Koud Kunstje is dus het platform voor alle kunstweetjes buiten de grote Kunstwereld (ja, mét hoofdletter).

De naam Een Koud Kunstje komt allereerst voort uit mijn bijna gênante zwakte voor slechte woordgrapjes. Daarnaast wil ik met deze naam aangeven dat kunst niet altijd moeilijk of elitair hoeft te zijn. Hiermee wil ik de kunstgeschiedenis niet afdoen als een eenvoudige wetenschap (want het tegendeel is waar), maar het kijken naar kunst ter vermaak stimuleren. Met korte en amusante blogs wil ik aantonen dat het waarderen van kunst een koud kunstje is. Je moet er alleen voor open staan en ontdekken waar jouw voorkeur ligt!

Een Koud Kunstje is dus niet enkel voor kunstminnend Nederland, want zij halen waarschijnlijk veel meer voldoening uit een goed boek, maar ook voor mensen die nog nooit een voet in een museum hebben gezet (hoewel die mensen zich daar best wel een beetje voor mogen schamen!). Met Een Koud Kunstje wil ik graag mijn plezier in het kijken naar kunst met anderen delen. Natuurlijk zal niet iedereen na het lezen van dit blog een liefde voor de kunst ontwikkelen (ik heb ook nog steeds een hartstochtelijke hekel aan voetbal), maar hopelijk wordt de kunstwereld wel een stukje begrijpelijker en ontdek je waarom je kunst stom (of stiekem toch wel leuk) vindt.

Daarnaast is Een Koud Kunstje ontstaan uit praktische noodzaak. Een kunsthistoricus moet kunnen schrijven om zijn bevindingen te delen. Door middel van een blog wil ik mijn schrijfvaardigheid oefenen en op die manier groeien in mijn vak. Omdat deze blog (en mijn carrière als blogger) nog in de kinderschoenen staat zijn alle adviezen en tips welkom. Ook ideeën voor artikelen, vragen en andere opmerkingen mag je altijd sturen via het onderstaande contactformulier. Graag zelfs!

Over Teuntje

Profielfoto2De ambitie om een kunstblog te schrijven is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Al van jongs af aan ben ik bezig met kunst, als je het krassen van een driejarige tenminste zo mag omschrijven. Na de middelbare school was de kunstacademie een logische stap. Vier zware en leerzame jaren volgden en sinds 2010 mag ik mezelf officieel grafisch ontwerper noemen. Hoewel ik een geweldige tijd heb gehad op de academie werd al snel duidelijk dat ik liever over kunst schrijf dan dat ik zelf de Picasso uithang. Ik besloot de stap naar kunstgeschiedenis te maken en dit bleek een goede keuze. Sinds deze zomer ben ik afgestudeerd kunsthistorica en ik volg nu een tweejarige onderzoeksmaster.

Hoewel mijn hart volledig bij de kunst ligt is dat niet mijn enige passie. Ik ben ook dol op reizen (het liefst zo vaak en ver mogelijk), lekker eten en heb een heimelijke fascinatie voor nagellak. Dit zijn echter persoonlijke liefhebberijen en ik zal hier dus niet over bloggen (kunst gerelateerd reizen uitgezonderd). Daarnaast heb ik geen kat, dus je hoeft niet bang te zijn dat ik te pas en te onpas ‘leuke’ foto’s van mijn haarbal zal plaatsen (ik heb wel een hele lieve hond, maar deze is niet fotogeniek).

Ik wens je veel leesplezier!

Volg me op Bloglovin
 

Contactformulier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s