Sinterklaas

IN HET HUISHOUDEN VAN JAN STEEN

Laatst heb ik al een lange post geschreven over Sinterklaas (nou ja over zijn paard, lees het hier), maar omdat het vandaag Klaasjes officiële naamdag is, wil ik jullie dit geweldige schilderij van Jan Steen (ca. 1626 – 1679) niet onthouden. Op Het Sint-Nicolaasfeest bracht hij namelijk alle elementen van het kinderfeest, verrassend herkenbaar, in beeld.

Jan Steen, Het Sint-Nicolaasfeest, 1665 - 1668, olieverf op doek, 82,0 × 70,5 cm, Rijksmuseum, Amsterdam. Foto: www.schaakstukkenmuseum.nl.

Jan Steen, ‘Het Sint-Nicolaasfeest’, 1665 – 1668, olieverf op doek, 82,0 × 70,5 cm, Rijksmuseum, Amsterdam. Foto: http://www.schaakstukkenmuseum.nl.

Wie zoet is…

Het werkje van Steen laat een gelukkig gezinnetje zien tijdens het Sinterklaasfeest. Het meisje op de voorgrond is duidelijk braaf geweest. Ze heeft haar schoentje leeggehaald en houdt dolgelukkig een Johannes-de-Doper-pop vast (tja, de zeventiende-eeuwse barbie was behoorlijk christelijk). Daarnaast heeft ze een emmertje vol lekkers aan haar arm hangen.

De jongen aan de linkerzijde is minder braaf geweest. Hij heeft tot zijn grote verdriet de roe gehad. Zijn zus houdt pesterig de schoen omhoog, terwijl zijn kleine broertje er lachend naar wijst en recht het schilderij uit kijkt, alsof hij ons wil waarschuwen: ‘Dit komt er van als je niet braaf bent!’. Maar misschien heeft de huilende jongen toch geluk, als je goed kijkt zie je dat de oude vrouw hem wenkt. Zouden er dan toch nog cadeautjes achter het gordijn liggen?

Aan de rechterkant zingen drie kinderen Sinterklaasliedjes bij de open haard. De oudste jongen wijst richting de schoorsteen terwijl de kleintjes hun blik hoopvol omhoog wenden. Leuk detail: het baby’tje houdt een koek vast in de vorm van Sinterklaas.

Zien!?

Dit schilderijtje hangt in het Rijksmuseum en ik loop er altijd even langs. Het tafereeltje bezorgd mij namelijk iedere keer een vrolijke glimlach (en de verrukkelijke broodjes op de voorgrond maken mij helaas altijd hongerig). Het blijft verrassend om te zien hoe weinig het Sinterklaasfeest verandert is. Na al die eeuwen zingen we immers nog steeds: ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’.

Detail van Het Sint-Nicolaasfeest (van links naar rechts): het meisje met haar cadeautjes, het huilende jongetje, de schoen met de roe, de wenkende vrouw, zingen bij de schoorsteen (met sinterklaas koek).

Detail van Het Sint-Nicolaasfeest (van links naar rechts): het meisje met haar cadeautjes, het huilende jongetje, de schoen met de roe, de wenkende vrouw, zingen bij de schoorsteen (met sinterklaas koek).

 

Advertenties

One thought on “Sinterklaas

  1. Pingback: A-B-C-D(ierendag) | Een Koud Kunstje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s