Angry Birds

BOZE VOGELS IN DE VIERDE EEUW VOOR CHRISTUS

Bij Romeinse amfitheaterspelen denk je waarschijnlijk aan gevechten met onoverwinnelijke leeuwen, woeste tijgers of een sterke olifant. Misschien zie je zelfs twee gespierde (en laat me raden: schaars geklede) Romeinse gladiatoren strijden. Maar je denkt vast niet aan… struisvogels! En toch werden deze gevederde strijders regelmatig ten (strijd)tonele gevoerd.

Venatio, niet voor de poes!

Op dit Tunesische mozaïek uit de vierde eeuw v. Chr. is verbeeld hoe een gladiator wordt aangevallen door een groep struisvogels (overigens niet in een amfitheater, want die zou pas in latere tijden geïntroduceerd worden). De gevaarlijke snavels zijn dreigend op de liggende man gericht: klaar om te doden! Zelfs de angstig grommende wolven (of grote honden) zijn niet veilig voor de boze vogels.

Venatio met struisvogels, 4de eeuw v. Chr., mozaïek, Brado Museum, Tunis. Foto: romeartlover.tripod.com/Sicca.html

Venatio met struisvogels, 4de eeuw v. Chr., mozaïek, Brado Museum, Tunis. Foto: romeartlover.tripod.com/Sicca.html

Dit soort gevechten tussen mens en dier (of tussen dier en dier) werden venatio genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit jachtpartij, waarbij het overigens niets uitmaakte of de mens op het dier jaagde, of het dier op de mens (als er maar bloed te zien was). De strijders die het opnamen tegen de dieren werden bestiarii genoemd (én dus geen gladiatoren, want die beperkten hun strijd tot de medemens). Dit waren jonge mannen die zo (geheel vrijwillig!) hun kracht aan het volk toonden om indruk te maken (een beetje haantjesgedrag zeg maar). Of het waren ter dood veroordeelden. Zij werden naakt en zonder wapens de arena ingevoerd, waarna de wilde dieren het vuile klusje (luid toegejuicht door het uitzinnige publiek) mochten opknappen.

Boze, en goedkope, vogels

De venationes werden steeds populairder en men ging over de hele (tot dan toe bekende) wereld op zoek naar bijzondere beesten voor deze jachtpartijen. Van stieren tot beren en van nijlpaarden tot krokodillen. De struisvogels op het mozaïek waren waarschijnlijk een goedkoop alternatief voor de dure exotische beesten. Aangezien de grote vogels ruim voorradig waren op de vlaktes van Noord-Afrika (evenals slaven trouwens).

In tegenstelling tot de gladiatorengevechten, bleven de venationes tot in de middeleeuwen populair. Met name omdat het opkomende christendom minder moeite had met het afslachten van dieren, dan met het doden van mensen (‘Gij zult niet doden’ stond immers op de stenen tafelen van Mozes). De venationes zijn echter nooit helemaal verdwenen, want de Spaanse stierengevechten doen toch wel sterk denken aan dit Romeinse gebruik…

Advertenties

One thought on “Angry Birds

  1. Pingback: A-B-C-D(ierendag) | Een Koud Kunstje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s