Verborgen plaatjes

3D EFFECTEN ZONDER BRILLETJE
De Ambassadeurs van Hans Holbein de Jongere lijkt op het eerste oog een normaal schilderij (klik hier om in te zoomen op alle details). We zien de ambassadeur Jean de Dinteville en bisschop Georges de Selve voor een groen gordijn met kitscherig printje. Beide mannen waren vrienden en lieten zich portretteren als geleerden. Ze worden omringd door allerlei ‘slimme’ zaken zoals wetenschappelijke werktuigen, boeken, een globe en muziekinstrumenten. Tot zover niets vreemds (op wat modemissers na), maar laten we nu iets verder naar beneden kijken. Tussen de voeten van de vrienden is een vreemde grijskleurige vlek geschilderd. Had Holbein per ongeluk zijn verfpot omgestoten, of is hier meer aan de hand?

Hans Holbein de Jongere, 'De Ambassadeurs', 1533, olieverf op paneel,  209.5 cm x 207 cm, The National Gallery, Londen.

Hans Holbein de Jongere, ‘De Ambassadeurs’, 1533, olieverf op paneel, 209.5 cm x 207 cm, The National Gallery, Londen. Foto: Wikimedia Commons.

De subtiele dood

Uiteraard is deze merkwaardige vlek geen foutje. Het is juist een ingenieus staaltje perspectief! Je moet alleen op de juiste manier naar het schilderij kijken om het verborgen plaatje te zien. Draai je scherm (of je hoofd) zodat je schuin langs de rechterkant van de afbeelding kunt kijken. De vlek zal vervormen tot een zeer herkenbaar beeld. Een schedel!

Hierdoor krijgt het dubbelportret plotseling een andere betekenis. De schedel is namelijk een aandenken aan de eindigheid van het leven, oftewel het opbeurende Memento mori (gedenk te sterven). Zorg er dus voor dat je keurig leeft, want vroeg of laat word je onderworpen aan Gods genade (en je wilt natuurlijk geen enkeltje eeuwige verdoemenis).

3D zonder brilletje

Het trucje met de schedel lijkt uniek, maar het komt vaker voor dan je denkt. Vanaf de Renaissance ging men spelen met de illusie van ruimte. Het lineair perspectief is hier waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van (misschien herinner je de laan met bomen nog van tekenles). De schedel van Holbein past ook in dit experimenteren met ruimtesuggestie en wordt een anamorfose (mooi woord voor galgje) genoemd, een afbeelding die slechts vanuit één bepaalde hoek herkenbaar is.

Door middel van anamorfosen kun je indrukwekkende 3D-effecten creëren. De bizarre (en soms hilarische) kunstwerken hieronder zijn hedendaagse voorbeelden van creativiteit met ruimtelijkheid.

En niet alleen stoepkrijt-professionals maken gebruik van dit sterkte staaltje ruimtesuggestie. Kijk maar eens goed naar de witte fietsen die op het fietspad geschilderd zijn. Als je aan komt rijden lijkt het symbool perfect te kloppen (en zelfs een beetje naar voren te komen), maar recht van boven is het toch wel een vreemde lange fiets. Dit geldt ook voor haaientanden, parkeerplekken en andere op het asfalt geschilderde zaken.

Anamorfosen worden dus nog steeds gebruikt en je kunt er geweldig leuke trucjes mee uit halen. Wil je ook? Pak dan je stoepkrijtjes weer uit de kast en ga aan de slag. Succes!

Van links naar rechts: Superhelden in actie (foto: 3d-painting-arts.blogspot.com), Reuzenslak (zichtopzien.blogspot.nl) en grootse wateroverlast (spluch.blogspot.com).

Van links naar rechts: Superhelden in actie (foto: 3d-painting-arts.blogspot.com), Reuzenslak (zichtopzien.blogspot.nl) en grootse wateroverlast (spluch.blogspot.com).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s